Na Drini ćuprija

13.3.2008

Na Drini ćuprija

MOST

Najpoznatiji roman Ive Andrića „ Na Drini ćuprija“ hronološki povezuje i prati četiri veka zbivanja oko velikog mosta preko reke Drine. Most je izgradio Mehmed paša Sokolović poreklom iz tih krajeva.

Most je integrisana tačka romanske naracije i njen glavni simbol. Zauzima najviše mesto u hijerarhiji životnih vrednosti u ovom romanu. Sve prolazi samo on ostaje da ukaže na trajnost ljudske sudbine. Roman počinje dugim, geografskim opisom višegradskih krajeva. Navođene su legende o gradnji mosta od kojih se najviše ističe ona o uziđivanju hrišćanske dece u jedan od stubova. Atribute koje pisac navodi u romanu, izražavaj utrajnost, večnost i postojanost mosta i svemu što je prolazno. Istrajao je tri veka bez traga i ožiljaka. Bio je večit i jak, jači od svega što je vreme donosilo. Bio je lep, dobro osmišljen i srezan, a kapija na njemu izgleda kao kruna. Slika mosta zavisi od stanja likova. Most je mesto dodira istorijski verifikovanih ličnosti i bezimenih likova koji su plod piščeve imaginacije! U romanu se opisuje svakodnevni život višegradske kasabe, zapravo, „višegradske hronike“. Na kraju romana 1914. opisuje se period kada su trupe austrougarske monarhije prilikom povlačenja ozbiljno oštetile most. Sa rušenjem mosta izdiše i aAlihodža, jedan od najčešće pominjanih likova koji simbolizuje kraj starih vremena. Most je opisan kao večita tačka koja oseća i vidi jasno u gotovo kristalno čistom obliku.

Roman o mostu se hrani istorijom Bosne, zemlje razmeđa, na kojoj se mešaj uEvropska i Azijska religija i način života, vode ratovi, političke borbe i sklapaju veoma kratka i varljiva primirja. Ljudi koji se igrom sudbine zatiču na takvoj pozornici igraju samo kratkotrajne dramske epizode u velikom pozorištu istorije!
14:09 , 13.3.2008 11 komentara Link


About Me

Home
Moj Profil
Arhiva
Prijatelji
Foto Album

Linkovi


Kategorije


Zadnje napisano

Na Drini ćuprija

Prijatelji

Evergreen
Svemirko
grobar
klinceza
kojak
MaKiCa
Tanjaaa
SugarOverdose
guinevere
glumberry
vaske972
hilarym
Lu
FemmeFatale
bejb
Millica
makygirl
DANILOVICorNOT
Specificna
vbn
96ceca
Queen
PinkPunkPrincess
  Naslovna strana | Napravi blog | Prijavite se